Μακροοικονομική ανάλυση και πολιτική - Κυρίκος, Δημήτριος; Βλάσσης, Μηνάς (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές και καλύπτει θέματα Μακροοικονομικής ανάλυσης και πολιτικής σε εισαγωγικό και ενδιάμεσο επίπεδο σπουδών. Για παιδαγωγικούς λόγους, καθώς και για λόγους συγκρισιμότητας προς τις ευρέως ακολουθούμενες προσεγγίσεις, αρχικά παρουσιάζονται τα συμβατικά υποδείγματα προσδιορισμού της βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μακροοικονομικής ισορροπίας, IS-LM και AD-AS. Ακολουθεί το καινοτομικό στοιχείο του βιβλίου με την παρουσίαση του υποδείγματος IS-MP, όπου η καμπύλη LM αντικαθίσταται από νομισματικούς κανόνες (MP) στόχευσης του πραγματικού επιτοκίου, όπως πράγματι συμβαίνει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και σε αντίθεση με τη θέσπιση ποσοτικών στόχων ρευστότητας που συνεπάγεται η καμπύλη LM. Η νέα προσέγγιση συμπληρώνεται με το καινούριο υπόδειγμα συνολικής ζήτησης – συνολικής προσφοράς (AD-AS) όπου η AD διατυπώνεται ως σχέση πληθωρισμού – δαπάνης και η νέα AS συνάγεται από τη σχέση πληθωρισμού – ανεργίας που περιγράφει η καμπύλη Phillips. Εξετάζονται οι βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις άσκησης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και αναλύεται η προέκταση του νέου υποδείγματος στην ανοικτή οικονομία. Η νέα αυτή προσέγγιση θα καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, δεδομένου ότι (εξ όσων γνωρίζει ο συγγραφέας) δεν κυκλοφορεί αντίστοιχο σύγγραμμα στην ελληνική γλώσσα. Τα πέντε πρώτα κεφάλαια του βιβλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα εισαγωγικό εξαμηνιαίο μάθημα στη μακροοικονομική ανάλυση και πολιτική, ενώ τα τέσσερα τελευταία κεφάλαια διαμορφώνουν την ύλη για ένα αντίστοιχο ενδιάμεσου επιπέδου εξαμηνιαίο μάθημα. Σε κάθε κεφάλαιο θα υπάρχουν ερωτήσεις και προβλήματα αυτό-αξιολόγησης, ενώ σε παράρτημα θα δίνονται οι σχετικές απαντήσεις.
Keywords: Macroeconomics; Economic policy; Μακροοικονομική ανοικτής οικονομίας; Πληθωρισμός και ανεργία; Οικονομική πολιτική; Μακροοικονομική; Οικονομικές επιστήμες -- Διεθνής οικονομική -- Μακροοικονομικές πτυχές διεθνούς εμπορίου και χρηματοοικονομικής; Οικονομικές επιστήμες -- Μακροοικονομική και νομισματική οικονομική -- Μακροοικονομική πολιτική, μακροοικονομικές πτυχές δημόσιας οικονομίας και γενική προοπτική; Οικονομικές επιστήμες -- Μακροοικονομική και νομισματική οικονομική -- Νομισματική πολιτική, Κεντρική Τράπεζα και διάθεση χρήματος και πίστωσης; Οικονομικές επιστήμες -- Μακροοικονομική και νομισματική οικονομική -- Χρήμα και επιτόκια; Οικονομικές επιστήμες -- Μακροοικονομική και νομισματική οικονομική -- Τιμές, επιχειρηματικές διακυμάνσεις και κύκλοι; Οικονομικές επιστήμες -- Μακροοικονομική και νομισματική οικονομική -- Μακροοικονομία: κατανάλωση, αποταμίευση, παραγωγή, απασχόληση και επένδυση; Οικονομικές επιστήμες -- Μακροοικονομική και νομισματική οικονομική -- Γενικά συγκεντρωτικά μοντέλα; Οικονομικές επιστήμες -- Μακροοικονομική και νομισματική οικονομική