Εργαστηριακές ασκήσεις οικοφυσιολογίας φυτών Μελέτη της αλληλεπίδρασης της φυσιολογίας των φυτών με το αβιοτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με έρευνα για τη βιοποικιλότητα και διατήρηση της φυτικής ζωής υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής. - Ριζοπούλου, Σοφία; Μελετίου-Χρήστου, Μαρία-Σόνια; Θάνος, Κωνσταντίνος; Γεωργίου, Κυριάκος; Δεληπέτρου, Πηνελόπη (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η Οικοφυσιολογία Φυτών (Plant Ecophysiology) ασχολείται, όπως υποδηλώνει το όνομά της (από τις λέξεις οίκος και φυσιολογία), με την περιβαλλοντική φυσιολογία φυτών, προσπαθώντας να αναγνωρίσει την επίδραση που άσκησε και ασκεί το περιβάλλον στη ζωή των φυτών. Η Οικοφυσιολογία Φυτών, η οποία αποτελεί ακαδημαϊκή εξειδίκευση σε πολλά Πανεπιστήμια, μελετά την αλληλεπίδραση των φυτικών λειτουργιών με το περιβάλλον, και τους προσαρμοστικούς μηχανισμούς των ανώτερων φυτών στο βιοτικό και το αβιοτικό περιβάλλον, όσον αφορά την εγκατάσταση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την κατανομή τους. Η μελέτη γίνεται συνήθως σε διάφορα επίπεδα οργάνωσης, συνδυάζοντας παρατήρηση, μετρήσεις και συλλογή υλικού από το ύπαιθρο με ενδελεχή έρευνα στο εργαστήριο. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, το αναζωπυρούμενο ενδιαφέρον για τα φυτά και ιδίως για θέματα βιοποικιλότητας, αποκαλύπτει –με τη συμβολή της Οικοφυσιολογίας Φυτών– την άγνωστη (μέχρι πρότινος) ικανότητα ενός φυτού να αποκριθεί σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η παρατεταμένη ξηρασία στη Μεσογειακή Λεκάνη. Τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του βιβλίου [Όργανα Μέτρησης Θερμοκρασίας – Υγρασίας, Όργανα Μέτρησης της Φωτεινής Ακτινοβολίας, Επεξεργασία Μετεωρολογικών δεδομένων με Ομβροθερμικό διάγραμμα EMBERGER-SAUVAGE, η επίδραση της υδατικής καταπόνησης και του pH του θρεπτικού διαλύματος στην ανάπτυξη αρτιβλάστων, οι μηχανισμοί μεταπυρικής αναγέννησης ενός πευκοδάσους, κ.τ.λ.] καλύπτουν την εργαστηριακή ύλη του μαθήματος Οικοφυσιολογία Φυτών και διευρύνονται με θέματα αιχμής της περιβαλλοντικής φυσιολογίας των φυτών. Η παρακολούθηση των εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Επίσης δίνεται αναλυτική πληροφορία για το μετρικό σύστημα (metric system) που χρησιμοποιείται ευρέως στον επιστημονικό χώρο, τις ειδικευμένες μονάδες και όρους που χρειάζεται να γνωρίζουν οι φοιτητές και οι νέοι επιστήμονες.
Keywords: Plant ecophysiology; Οικοφυσιολογία φυτών; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Οικολογία -- Οικολογία της βλάστησης; Επιστήμες της ζωής -- Λειτουργική και οργανισμικη βιολογία -- Βοτανική/βιολογία φυτών