Μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων - Κουμπής Αλέξανδρος; Φυλακτακίδου, Κωνσταντίνα; Γκιμήσης, Αθανάσιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο σε προπτυχιακούς όσο και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται το μάθημα της Οργανικής Χημείας ή περισσότερο εξειδικευμένα μαθήματα που αφορούν σε Μηχανισμούς Οργανικών Αντιδράσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αναγνώστες εξοικειωμένους με τις βασικές έννοιες της Οργανικής Χημείας. Με τη βοήθεια αυτού του συγγράματος οι αναγνώστες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τους βασικότερους μηχανισμούς που διέπουν τις οργανικές αντιδράσεις, δηλαδή:- Αντιδράσεις υποκατάστασης και απόσπασης σε αλειφατικά συστήματα - Αντιδράσεις προσθήκης σε διπλούς δεσμούς (C=C και C=O)- Αντιδράσεις ενολών και ενολικών ανιόντων- Αντιδράσεις υποκατάστασης σε αρωματικά συστήματα- Αντιδράσεις που χωρούν μέσω ομολυτικών μηχανισμών (αντιδράσεις ριζών)- Περικυκλικές αντιδράσεις (κυκλοπροσθήκες, ηλεκτροκυκλικές και μεταθέσεις)- Αντιδράσεις οξείωσης και αναγωγής- Αντιδράσεις σύζευξης- Αντιδράσεις ολεφινικής μετάθεσηςΕπιδιωκόμενοι στόχοι για τον αναγνώστη είναι:- Ο εμπλουτισμός των γνώσεών του και η εκμάθηση των κυριότερων οργανικών αντιδράσεων από μηχανιστική σκοπιά- Η ικανότητα αναγνώρισης των μηχανιστικών χαρακτηριστικών μιας δοθείσας οργανικής αντίδρασης- Η ικανότητα πρόβλεψης της έκβασης μιας οργανικής αντίδρασηςΓια την ευκολότερη αφομοίωση του υλικού του συγγράματος αυτό είναι εμπλουτισμένο με ασκήσεις (αυτοαξιολόγησης και γενικές) καθώς και διαδραστικά στοιχεία.
Keywords: Chemistry, Organic; Ολεφινική μετάθεση; Αντιδράσεις σύζευξης; Αναδιατάξεις; Αναγωγές; Οξειδώσεις; Αντιδράσεις ενολικών ανιόντων; Υποκατάσταση; Περικυκλικές αντιδράσεις; Αντιδράσεις προσθήκης; Αντιδράσεις ριζών; Απόσπαση; Οργανικές αντιδράσεις; Χημεία/Γενική χημεία -- Οργανική χημεία -- Πυρηνόφιλη υποκατάσταση; Χημεία/Γενική χημεία -- Οργανική χημεία -- Αντιδράσεις υποκατάστασης; Χημεία/Γενική χημεία -- Οργανική χημεία; Χημεία/Γενική χημεία -- Οργανική χημεία -- Μηχανισμοί αντιδράσεων