Μηχανήματα καλλιεργητικών φροντίδων - Γέμτος, Θεοφάνης; Καβαλάρης, Χρήστος; Φουντάς, Σπυρίδων (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει σήμερα στα βιβλία Γεωργικής Μηχανολογία δηλαδήτη μέρος των Μηχανημάτων καλλιεργητικών φροντίδων δηλαδή των μηχανημάτων εφαρμογής θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος (λιπασματοδιανομείς, κπροδιανομείς), τα μηχανήματα ελέγχου των ζιζανίων μηχανικά (σκαλιστήρια), μηχανήματα για μηχανικό αραίωμα, τα μηχανήματα φυτοπροστασίας (ψεκαστικά, επιπαστήρες, μηχανήματα εφαρμογής κοκκωδών φρμάκων)
Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή1.1. Εισαγωγή 1.2. Προβλήματα χρήσης του γεωργικού εξοπλισμού 1.3. Η συμπίεση του εδάφους 1.4. Μηχανισμός της συμπίεσης 1.5. Στοιχεία των μηχανημάτων που κρίνουν τη συμπίεση του εδάφους1.6. Συστήματα πλοήγησης του ελκυστήρα στο χωράφι Κεφάλαιο 2. Προσθήκη θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος 2.1. Η σημασία των λιπαντικών στοιχείων 2.2. Μορφές υλικών με τα οποία προστίθενται λιπαντικά στοιχεία στο έδαφος 2.3. Μηχανήματα εφαρμογής λιπαντικών στοιχείων 2.4. Γεωργία Ακριβείας (ΓΑ) και λίπανση Κεφάλαιο 3. Μηχανική καταπολέμηση ζιζανίων και εχθρών των φυτών 3.1. Στοιχεία καταπολέμησης των ζιζανίων 3.2. Μηχανικά σκαλιστήρια 3.3. Νέες τεχνολογίες στην καταπολέμηση των ζιζανίων Κεφάλαιο 4. Μηχανήματα αραιώματος των φυτών 4. Μηχανικό αραίωμα 4.1. Η σημασία του αραιώματος 4.2. Μηχανικοί αραιωτήρες 4.3. Μηχανικοί αραιωτήρες με ηλεκτρονική υποβοήθηση Κεφάλαιο 5. Ειδικά μηχανήματα για οπωροκηπευτικά και πάρκα 5.1. Εργαλεία για το κλάδεμα οπωροφόρων δένδρων, αμπέλου και καλλωπιστικών 5.2. Εργαλεία για την απομάκρυνση κλαδιών κλαδέματος 5.3. Μηχανήματα ελέγχου της βλάστησης σε οπωρώνες και αμπελώνες 5.4. Μηχανικό αραίωμα ανθέων και μικρών καρπών 5.5. Αφαίρεση φύλλων σε αμπελώνες 5.6. Πλατφόρμες υποστήριξης της εργασίας σε οπωρώνες και σε χαμηλού ύψους καλλιέργειες 126 5.7. Ισοπεδωτές εδάφους Κεφάλαιο 6. Μηχανήματα φυτοπροστασίας 6.1. Γενικά για τη φυτοπροστασία 6.2. Μηχανήματα εφαρμογής φυτοπροστατευτικών σε μορφή σκόνης 6.3. Μηχανήματα εφαρμογής κοκκωδών φυτοπροστατευτικών 6.4. Μηχανήματα εφαρμογής υγρών φυτοπροστατευτικών Κεφάλαιο 7. Μηχανήματα για εφαρμογή αρδευτικού νερού 7.1. Σημασία της άρδευσης 7.2. Αντλητικό συγκρότημα –Αντλιοστάσιο 7.3. Αντλίες 7.4. Εξαρτήματα του αρδευτικού δικτύου 7.5. Άρδευση μεταβλητών δόσεων
Keywords: Agricultural machinery; Μηχανικό αραίωμα φυτών; Μηχανήματα οπωρώνων; Μηχανήματα φυτοπροστασίας; Μηχανήματα προσθήκης θρεπτικών στοιχείων; Μηχανήματα για εφαρμογή νερού; Μηχανική καταπολέμηση ζιζανίων; Γεωπονικές επιετήμες -- Έρευνα, τεχνολογία και μηχανική (γεωπονικές επιστήμες) -- Γεωργική μηχανολογία; Γεωπονικές επιετήμες -- Έρευνα, τεχνολογία και μηχανική (γεωπονικές επιστήμες) -- Γεωργική μηχανική