Ηλεκτρονικό βιβλίο εργαστηριακών ασκήσεων φυσικής Ι - Τζανάκης, Γεώργιος; Μπερταχάς, Ιωάννης; Μιχελάκη, Παρασκευή; Παυλάκης, Κωνσταντίνος; Καραμπαρμπούνης, Ανδρέας (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται εργαστήρια φυσικής που αφορούν κυρίως μηχανική και θερμότητα. Όλες οι εργαστηριακές ασκήσεις που διδάσκονται στα εργαστήρια φυσικής Ι του ΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών υπάρχουν στο βιβλίο αυτό.Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ καθώς και σε παρεμφερή όπως π.χ. στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.Οι ασκήσεις που υπάρχουν αναφέρονται:Στη θεωρία σφαλμάτων και στον τρόπο παρουσίασης των μετρήσεων.Στη χρήση βασικών οργάνων και εργαλείων.Στη δημιουργία γραφικών παραστάσεων.Στις βασικές έννοιες θερμότητας, μέτρηση συντελεστή θερμικής διαστολής , μέτρηση ειδικής θερμότητας.Στις μηχανικές έννοιες και μετρήσεις ταχύτητας, επιτάχυνσης , επιτάχυνση της βαρύτητας, ορμής, ώθησης, ενέργειας, συντελεστή τριβής, ροπής αδράνειας .Σε πολλές ασκήσεις η λήψη των μετρήσεων γίνεται με αισθητήρα και η επεξεργασία με κατάλληλο πρόγραμμα (Data studio).
1. Εισαγωγή - Μια απλοποιημένη θεωρία σφαλμάτων γραφικές παραστάσεις2. Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου3. Υπολογισμός πυκνότητας ομογενούς στερεού4. Υπολογισμός του μέτρου της ταχύτητας και της επιτάχυνσης5. Θεμελιώδης νόμος της μηχανικής6. Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου7. Ώθηση δύναμης – Μεταβολή Ορμής8. Υπολογισμός της ειδικής θερμότητας υλικού9. Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις – Αρχή διατήρησης ορμής10. Μελέτη στροφικής κίνησης στερεού σώματος11. Παίζω – Μαθαίνω – Αποφασίζω12. Υπολογισμός συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής13. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - Ακρίβεια – Επαναληψιμότητα μετρήσεων
Keywords: Physics -- Problems, exercises, etc; Νόμοι Νεύτωνα; Όργανα μέτρησης; Θερμική διαστολή; Σφάλματα; Ώθηση; Ορμή; Επιτάχυνση; Ταχύτητα; Φυσική -- Γενική Φυσική; Φυσική -- Ηλεκτρομαγνητισμός, οπτική, ακουστική, μεταφορά θερμότητας, κλασική μηχανική, ρευστοδυναμική -- Μηχανική