Άυλη πολιτιστική κληρονομιά : πλήρης οδηγός - Stefano, Michelle L.; Davis, Peter; Γαϊδατζή, Φανή. (Αθήνα : Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2021)
Περίληψη:Το βιβλίο εξετάζει την έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΑΠΚ), αποτυπώνοντας στις 38 διεπιστημονικές μελέτες που περιλαμβάνει το διεθνές γίγνεσθαι. Ερευνητές, ακαδημαϊκοί, φορείς ή κοινότητες από τα πεδία της μουσειολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της εθνολογίας, της λαογραφίας, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, κ.ά. παρουσιάζουν στις μελέτες τους, ή μέσω συνεντεύξεων, οικείες ή και άγνωστες όψεις της ΑΠΚ. Έτσι, ο τόμος επιχειρεί να φέρει σε επαφή τόσο τον ειδικό αναγνώστη όσο και τον μη μυημένο με τον παγκόσμιο χάρτη και τις εκφάνσεις της ΑΠΚ. Οι θεματικές που συνθέτουν την έκδοση εστιάζουν στην κριτική αποτίμηση και εξέταση της Σύμβασης της UNESCO του 2003 για τη Διαφύλαξη της ΑΠΚ. Επίσης, παρουσιάζονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαχείρισης της ΑΠΚ, μελέτες για τη σχέση κοινωνικών ομάδων ή ατόμων και τη συμβολή τους στη διατήρηση της άυλης γνώσης και πρακτικής, όψεις της ΑΠΚ σε συγκεκριμένους τόπους ή πολιτιστικά τοπία. Τέλος, αποτυπώνονται η αλληλοσυμπληρούμενη σχέση μουσείων και αρχείων με την ΑΠΚ, καθώς και εφαρμοσμένες προτάσεις λειτουργίας και ανάδειξής της (Από τον εκδότη).
Περιεχόμενα: Εισαγωγή / Michelle L. Stefano, Peter Davis -- Μέρος I. Μια δεκαετία μετά: κριτική εξέταση του προτύπου της UNESCO: -- 1. Ανάπτυξη της Σύμβασης της UNESCO από το 2003: δημιουργία ενός νέου προτύπου διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς; / Janet Blake -- 2. Εξέταση των υποψηφιοτήτων κατά τη Σύμβαση της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Rieks Smeets, Harriet Deacon -- 3. Συζήτηση με τον Richard Kurin -- 4. Τοποθέτηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, κυριότητα μιας παράδοσης, διατράνωση της αυτοκυριαρχίας: ο ρόλος της χωρητικότητας στην εφαρμογή της Σύμβασης του 2003 / Chiara Bortolotto -- 5. Είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά ανθρωπολογικό ζήτημα; Προς τη διεπιστημονικότητα στη Γαλλία / Christian Hottin, Sylvie Grenet -- 6. O αντίκτυπος της Σύμβασης του 2003 της UNESCO στη χάραξη εθνικής πολιτικής: αναπτύσσεται ένα νέο πρότυπο διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς; / Janet Blake -- Μέρος ΙΙ. Αξιολόγηση της πραγματικότητας: οι προκλήσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαφύλαξης της: -- 7. Από τη βάση στην κορυφή: προσδιορισμός και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Γουιάνα / AronMazel, Gerard Corsane, Raquel Thomas, Samantha James -- 8. Το παρελθόν πρέπει να πληρώσει; Άυλη (πολιτιστική) κληρονομιά στη Νότια Αφρική και στον Μαυρίκιο / Rosabelle Boswell -- 9. Συζήτηση με την Yelsy Hernandez Zamora: προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κούβα -- 10. Η διαχείριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κίνα / Tracey L.-D. Lu -- 11. Μουσικό γήρας: το υλικό σώμα και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά / Bradley Hanson -- 12. Άυλη πολιτιστική κληρονομιά στη Δημοκρατία της Τσεχίας: μεταξύ εθνικής και τοπικής κληρονομιάς / Petr Janecek -- 13. Φράγματα στον Ava Mezin: οι προκλήσεις για τη διαφύλαξη της μειονοτικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία / Sarah Elliott -- 14. Τεκμηρίωση και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: η εμπειρία της Σκοτίας / Alison McCleery, Jared Bowers -- Μέρος ΙΙΙ. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο: -- 15. Οδηγώντας swangas: το STAB ως υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά στο Χιούστον του Τέξας / Langston Collin Wilkins -- 16. Εντοπισμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νορβηγία / Joel Taylor -- 17. Άυλη πολιτιστική κληρονομιά στην Ινδία: σκέψεις σχετικά με επιλεγμένα είδη χορού / Parasmoni Dutta -- 18. Το μεταχειρισμένο ως ζωντανή κληρονομιά: οι άυλες διαστάσεις αντικειμένων με ιστορία / Staffan Appelgren, Anna Bohlin -- 19. Συζήτηση με τη Linina Phuttitarn: η διαφύλαξη της πνευματικής παράδοσης στην Ταϊλάνδη -- 20. Κοινές εμπειρίες και η κοινωνική βιωσιμότητα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιαπωνία: Bingata, μια πρακτική βαφής υφασμάτων από την Οκινάουα / Sumiko Sarashima -- 21. Το άνοιγμα της ζύμης: οικονομική ευρωστία και η κιναισθησία της γαστρονομικής κληρονομιάς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού / Maribel L. Alvarez.Μέρος IV. Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τόπος: -- 22. Αναίρεση της διαχρονικότητας: οι υπό διαμόρφωση σχέσεις των νεότερων αυτόχθονων Αυστραλών με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά / Amanda Kearney, Gabrielle Kowalewski -- 23. Ground (Κοινός Τόπος): ανατροπή, φαντασία και άυλη κληρονομιά / Jos Smith -- 24. Γεωγραφία των Αυτόχθονων Λαών και τοποκεντρική άυλη πολιτιστική κληρονομιά / R. D. Κ. Herman -- 25."Αν δεν υπάρχει μέρος να χορέψεις στον ρυθμό της, θα σβήσει": σκέψεις σχετικά με τη ζωντανή παράδοση της μουσικής Μπάλτιμορ Κλαμπ και τη σημασία του τόπου / Michelle L. Stefano, Christopher Clayton, Baronbawk Poitier Williams -- 26. Τοπίο και άυλη πολιτιστική κληρονομιά: αλληλεπίδραση, μνήμες και νοήματα / Maggie Roe -- Μέρος V. Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, μουσεία και αρχεία: -- 27. Υλική υπόσταση στην ιστορία: το Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας POLIN / Barbara Kirsbenblatt-Gimblett -- 28. Συζήτηση με τον Clifford Murphy: αρχεία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά -- 29. Μουσείο Bin Jelmood: η αφήγηση μιας άυλης Ιστορίας στο Κατάρ / Scott Cooper, Karen Exell -- 30. Γεφυρώνοντας το κενό: διατήρηση του πολιτισμού Lumbee στο Κέντρο Ιθαγενών Αμερικανών της Βαλτιμόρης / Ashley Minner -- 31. Συζήτηση με την Gujadhur: Το κέντρο των παραδοσιακών τεχνών και εθνολογίας στο Λάος -- 32. Μουσεία και άυλη πολιτιστική κληρονομία στις πορτογαλόφωνες χώρες / Ana Mercedes Stoffel, Isabel Victor -- Μέρος VI. Εναλλακτικές προσεγγίσεις στη διαφύλαξη και προώθηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: -- 33. Διαφύλαξη της ναυτικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: Οικομουσείο της Batana, Κροατία / Dragana Lucija Ratkovic Aydemir -- 34. Σκέψεις μιας επαγγελματία του τομέα πολιτιστικής κληρονομιάς: άυλη πολιτιστική κληρονομιά στο οικουμουσείο αναβαθμίδων και εμπελώνων, Ιταλία / Donatella Murtas -- 35. Προβολή της περουβιανής άυλης κληρονομιάς μέσα από τα ψηφιακά περιβάλλοντα / Natalie M. Underburg-Goode -- 36. Το πρότυπο του οικομουσείου στους καναδικούς λειμώνες: προοπτικές για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά / Glenn C. Sutter -- 37. Το άυλο γίνεται υλικό στην Ουαλία / Einir M. Young... [et.al] -- 38. Συζήτηση με τις Paula Assuncados Santos Marcelle Pereira: άυλη πολιτιστική κληρονομιά και κοινωνική οικολογική δικαιοσύνη -- Ευρετήριο.
Τίτλος πρωτοτύπου: Routledge companion to intangible cultural heritage.
Περιλαμβάνει βιβλιογραφίες και ευρετήριο.
Keywords: Cultural property; Intangible property; Ethnology; Collective memory; Πολιτιστική κληρονομία.; Εθνολογία.; Συλλογική μνήμη.