Πληροφοριακά συστήματα στο διαδίκτυο εφαρμογές, ανάπτυξη, υποδομές - Μητρόπουλος, Σαράντης.; Δουληγέρης, Χρήστος.; Θεοδωρίδης, Ιωάννης.; Ξιφαρά, Φωτεινή.; Ρόδιος, Μιχαήλ. (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο διαπραγματεύεται μια σειρά από σημαντικά μοντέρνα θέματα των Πληροφοριακών Συστημάτων στο Διαδίκτυο, και από επιχειρησιακή άποψη αλλά και από τεχνολογική. Από επιχειρησιακή άποψη εξετάζει τον ρόλο τους στις ενδοεπιχειρησιακές και δι-επιχειρησιακές λειτουργίες, τις κύριες εφαρμογές και τα λειτουργικά μοντέλα που πρέπει να ικανοποιούν. Κατόπιν εξετάζονται οι τεχνολογίες που τα επηρεάζουν καθώς και η αρχιτεκτονική τους. Εν συνεχεία κάνουμε μία επισκόπηση των βασικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στη μεριά του πελάτη, όπως HTML5, JSon, CSS και JQuery. Για την ανάπτυξη των Πληροφοριακών Συστημάτων βασιζόμαστε στη γλώσσα προγραμματισμού Java, εστιάζοντας στην τεχνολογία JSP/Servlets. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζουμε μοντέρνες τεχνικές διαδικτυακού προγραμματισμού, τα web application frameworks, όπως π.χ. Struts, Spring, καθώς και τη χρήση του Hibernate API για τη σύνδεση με τη βάση δεδομένων. Κατόπιν ασχολούμαστε με την ασφάλεια των διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων, διαστασιολογώντας τις κύριες παραμέτρους ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνει ο προγραμματιστής υπόψη. Μετά, παρουσιάζουμε τα web services και την σύνθεση μέσω κατάλληλων μοντέλων. H σύνθεση των Web Services είναι προστάδιο των υπηρεσιοστραφών αρχιτεκτονικών, οι οποίες αρχιτεκτονικές οδηγούν τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων των επιχειρήσεων. Παρουσιάζεται εξέχον παράδειγμα υπηρεσιοστραφούς αρχιτεκτονικής, το Enterprise Service Bus (ESB). Εξετάζουμε την διείσδυση στα διαδικτυακά πληροφοριακά συστήματα των νέων τεχνολογιών ανάπτυξης εφαρμογών στο πλαίσιο έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Εν κατακλείδι, συζητάμε τη μεθοδολογία ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων στο Διαδίκτυο.
1. Τα πληροφοριακά συστήματα και οι νέες προκλήσεις -- 2. Υπηρεσίες στο διαδίκτυο -- 3. Ηλεκτρονικό επιχειρείν και ηλεκτρονικό εμπόριο -- 4. Νέες τεχνολογίες και εφαρμογές -- 5. Αρχιτεκτονική και υποδομή στον Παγκόσμιο ιστό -- 6. Βασικές τεχνολογίες διαλειτουργικότητας και ανάπτυξης στην πλευρά του πελάτη -- 7. Διαδικτυακός προγραμματισμός με java servlets -- 8. Διαδικτυακός προγραμματισμός με jsp και πλαίσια εφαρμογών ιστού -- 9. Υπηρεσίες ιστού -- 10. Η Υπηρεσιοστρεφής αρχιτεκτονική και ο επιχειρησιακός δίαυλος υπηρεσιών -- 11. Ασφάλεια εφαρμογών ιστού -- 12. Ανάπτυξη υπηρεσιών νέφους και εφαρμογών ευφυών κινητών συσκευών -- 13. Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων στο διαδίκτυο.
Άδεια Creative Commons: Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα.
Ηλεκτρονικό βιβλίο
Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.
Ευρετήριο : σ. 271-292.
Αρχείο πλήρους κειμένου (pdf).
Keywords: Information technology; World Wide Web; Ηλεκτρονικό εμπόριο.; Πληροφοριακά συστήματα.; Διαδίκτυο (Internet).; Παγκόσμιος Ιστός (WWW); Electronic books